keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Ensimmäiset kuukauteni eläinlääkiksessä

En yhtään tiedä mistä minun pitäisi aloittaa, kun on tapahtunut niin paljon näiden ensimmäisten jaksojen aikana. Tosiaan, aloitin elokuun lopussa opiskelun Helsingin eläinlääketieteellisessä tiedekunnassa Viikissä. Opinnot alkoivat orientoivalla viikolla, jonka aikana tutustuin vuosikurssilaisiini, tuutoreihin ja yliopiston systeemeihin. Lisäksi joka ilta oli jotain ohjelmaa muun muassa baarikierros Sörnäisissä ja Royal Caninin sponsoroima pizzailta.

Syyskuussa alkoi sitten opinnot kahdella kurssilla: Solut ja kudokset sekä Luuoppi. Soluissa ja kudoksissa tutustuttiin erilaisiin solu- ja kudostyyppeihin sekä mikroskopoitiin. Ehdottomasti kiinnostavampi oli luuopin kurssi, jossa opeteltiin luiden ja niissä olevien rakenteiden nimiä. Ostin ylemmän vuosikurssin opiskelijalta käytettynä eläinlääketiedeaiheisin värityskirjan, jota käytin ahkerasti opetellessani luita.


Tässä tämänhetkinen haalarimerkkikokelmani. Noin puolet merkeistä olen ostanut eri ainejärjestöiltä ja toiset puolet saanut erilaisista tapahtumista esim. Limeksen approsta, A-tarjouksesta ja siitä, kun kävin luovuttamassa verta. Haalarit tulemme saamaan ennen joulua, en malta odottaa!


Seuraava kurssi oli Lihakset ja nivelet, jonka nimestä fiksuimmat voivat arvata kurssin sisällön: opettelimme lihasten nimiä, insertioita, origoita ja tehtäviä sekä nivelten rakenteita. Päivät vietimme dissektiosalissa leikellen kissoja, koiria ja hevosia. Ihan huippua!


Siirtyminen sen jälkeen Solun aineenvaihdunta -kurssiin olikin pienoinen järkytys, sillä se kurssi oli suurimmaksi osaksi pelkkiä tylsiä luentoja, plääh! No, toisaalta aineenvaihdunnan hahmottaminen on tärkeää muuan muassa eri sairauksien ymmärtämiseksi ja niiden hoitamiseksi. Ja olihan kurssin viimeinen viikko labrassa työskentelyä, joka oli itse asiassa aika hauskaa.
Teimme yhteensä viisi eri työtä: pipetin käytön harjoittelu, proteiinipitoisuuden määritys verestä, ALAT-entsyymin aktiivisuuden määritys, kolesterolin määritys seerumista sekä glukoosipitoisuuden määritys entsymaattisesti. Harjoittelimme näiden aikana muun muassa mäntäpipettien, sentrifugin ja spektrofotometrin käyttöä.

Tänään oli Solun aineenvaihdunta -kurssin tentti ja huomenna alkaa Neurobiologian kurssi. Tämä onkin sitten viimeinen kurssi ennen joululomaa. Neurobilsan tentin jälkeen vielä vikana koulupäivänä käydään tutustumassa tuotantoeläinsairaalaan Mäntsälän Saarella - supersiistiä! Sitten alkaakin pitkään odotettu joululoma. Tähän loppuun vielä pari kuvaa Yetistä, joka ihmetteli suuresti, kun räpsin kuvia haalarimerkeistäni.

2 kommenttia:

 1. Olipa kiva löytää blogi ja lueskella vähän opinnoista eläinlääkiksessä.
  Kevään pääsykokeet lähenee taas kovaa vauhtia.Tänä keväänä minäkin aion tavoitella opiskelupaikkaa eläinlääkiksessä.Pitkään se on ollut mielessä,enkä koskaan aikaisemmin ole ollut tarpeeksi rohkea yrittääkseni.Nyt rohkaistuin,mutta
  keskustelupalstoja yms lukeneena mieleen on alkanut tulla uutta epävarmuutta ja vähän epätoivoakin,mietteitä onko realistista päästä tänä vuonna vai pitäisikö lukea ja harjoitella enemmän ja yrittää vasta ensi vuonna? Lukeminen näköjään aloitetaan jo hyvissä ajoin eli jopa vuotta taina ainakin puolta vuotta ennen pääsykokeita,lasketaan tuhansia laskuja ja luetaan 24/7.En ole tuore abi,eikä kurssien asiat biologiaa lukuunottamatta ole enää tuoreessa muistissa.Aloitin lukemaan vasta viime viikolla eli pääsykokeeseen on nyt aikaa 3 kk.Haluan uskoa,että mitä tahansa voi tällaisessa ajassa oppia ja omaksua,jos asenne on oikea ja näkee vaivaa unelmansa eteen.Laatu korvaa määrän? :) Haluaisin kuulla sinun tarinasi pääsykokeisiin valmistautumisesta, jos voisin siitä oppia ja saada lisää vinkkejä :) ? Milloin aloitit lukemaan ? Luitko ylppäreihin ja pääsykokeisiin yhtä aikaa? Kuinka paljon luit? Mitä materiaaleja käytit? Onko jotain kursseja,joita kannattaa painottaa lukemisessa? Mahdollisia vinkkejä lukemiseen ja itse pääsykoetilanteeseen ? Olisi erittäin mielenkiintoista lukea sinun valmistautumisestasi ja mietteistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Ehdottomasti kannattaa yrittää, koska jos ei yritä niin sitten ei ainakaan pääse, eiks niin? 3 kk on toki aika vähän aikaa, mutta jos olet motivoitunut, niin en näe syytä mikset voisi onnistua. Keskustelupalstoja ei kannata ottaa liian vakavasti, koska ihmiset ovat yksilöitä ja jos joku samassa tilanteessa ei ole päässyt sisään niin se ei todellakaan tarkoita etteikö itse voisi päästä.

   Aloin lukea pääsykokeisiin heti ylppäreiden loputtua eli siis maaliskuun lopussa vasta. Koska koealueet ovat samat niin tavallaan luin jo biologian ja kemian keväällä ylppäreitä varten eikä tarvinnut aloittaa niiden kanssa alusta. Olin hankkinut itselleni Epionen itseopiskelumateriaalit ja loin niille viikoittaisen lukusuunnitelman eli minulla oli tietty viikoittainen lukutavoite biologialle, fysiikalle ja kemialle. Lisäksi kävin myös valmennuskurssilla kahtena iltana viikossa ja sain sieltä paljon hyviä tehtäviä ja harjoituskokeita. Lisäksi luettiin pari kolme kertaa viikossa yhdessä kaverini kanssa kirjastossa ja tehtiin vanhoja pääsykokeita yhdessä. En lukenut 24/7 ja pidin joka viikko yhden vapaapäivän lukemisesta.

   Sanoisin, että kannattaa lukea oppikirjoja läpi, mutta kannattaa käyttää myös paljon aikaa erilaisten tehtävien tekemiseen, koska siinä samalla oppii teoriatkin. Minusta kunkin aineen tärkeimmät kurssit pääsykoetta varten ovat BI4, KE5 ja FY8. Niistä on aikalailla aina tehtäviä. Ja jos pitäisi sanoa jotain kursseja, joiden lukemisen voi jättää vähemmälle, niin ne voisi olla BI1 ja 3 sekä FY7 ainakin. Niistä on ollut varmaan vähiten tehtäviä. Mutta ikinä ei tiedä, vaikka seuraava pääsykoe olisi täynnä FY7 tehtäviä eli kaikkea kannattaa kyllä lukea niin paljon kuin vain voi. Lukiessa kannattaa painottaa kursseja, jotka ovat itselle hankalimpia eikä kannata päntätä sellaista minkä tietää jo.

   Pääsykoetilanteessa kannattaa ottaa ihan rennosti. Koe on mikä on, eikä sille voi enää mitään muuta kuin yrittää tehdä se niin hyvin kuin osaa. Itse selasin tehtävät ensin nopeasti läpi ja aloitin sitten vasta niiden teon. Monivalinnat jätin vasta loppuun.

   Lisää tietoa lääkiksen pääsykokeesta ynnä muusta löytyy esimerkiksi Lääkisvalmennuksen blogista (http://www.laakisvalmennus.fi/blogi/), johon olen itsekin kirjoitellut tekstejä. Käy ihmeessä kurkkaamassa ja paljon tsemppiä lukemiseen!

   Poista